skip to Main Content

سرو لاوسون: شیوه‌های کاشت و نگهداری و علت خشک شدن

سرو لاوسون: شیوه‌های کاشت و نگهداری و علت خشک شدن

سرو لاسون (طلایی) از درختان بسیار پرطرفدار در طراحی فضای سبز به خصوص ویلاها است. دانستن شیوه‌های کاشت و نگهداری و علت خشک شدن این گیاه به شما کمک می‌کند فضای سبزی زیباتر و شاداب‌تر داشته باشید و در هزینه‌ها صرفه جویی کنید.

لاوسون از انواع سرو کمسی پاریس است با این تفاوت آنچه در حال حاضر با نام کمسی پاریس معروف است دارای قدی کوتاه، شکل توپی یا نیمه خمره‌ای است و سر شاخسارهای آن مثل کف دست پهن و صاف بوده و به صورت منظم و تقریبا موازی در کنار هم قرار گرفته‌اند. در حالی که در سرو لاوسون شاخسارها در زوایای متفاوت و نامنظم قرار داشته و گیاه بلندتر بوده و حالت نوک تیز دارد.

در داخل کشور به سرو لیلاند هم سرو لاوسون گفته می‌شود که تفاوت زیادی با یکدیگر دارند. سرو لیلاند دارای شاخصارهای دسته‌ای و پُر به حالت دم روباهی است در حالی که سرو لاوسون مانند کمسی پاریس شاخسارهای پهن و صاف دارد.

سرو لاوسون کند رشد است و حداکثر ارتفاع آن به ۴ متر می‌رسد. با توجه به شاخسارهای سبز روشن در فضای سبز زیاد استفاده می‌شود و چون هرس پذیری بالایی دارد به صورت مته‌ای یا پیچ و همچنین برای ایجاد حائل و پرچین هم کاربرد دارد.

شرایط آب و هوایی

سرو لاوسون با گرمای موجود در اغلب مناطق کشور سازگار است و تا دمای ۱۵ درجه زیر صفر را هم تحمل می‌کند اگرچه دمای بهاری و معتدل و کمی مرطوب موجب رشد سریع‌تر و بهتر آن می‌شود.

ویژگی‌های لاوسون را در صفحه لاوسون در سایت وزارت کشاورزی آمریکا ببینید.

آبیاری

آبیاری هنگامی صورت گیرد که رطوبت حاصل از آبیاری قبلی از بین رفته و خاک خشک شده باشد. مراقبت در آبیاری منظم به خصوص در تابستان ضرورت دارد. خاک مرطوب به خصوص در زمان جوانی موجب رشد بهتر گیاه می‌شود و هر چه بزرگ‌تر شود به خشکی خاک مقاوم‌تر می‌شود. به همین دلیل در نواحی شمال کشور شادابی و رشد بهتری دارد.

نور مناسب لاوسون

نور مستقیم خورشید برای رشد سرو لاوسون ضرورت دارد و باید در مکانی کاشته شود که دست کم روزی ۶ ساعت آفتاب مستقیم به آن بتابد. در آفتاب کمتر یا شرایط سایه آفتاب رشد آن کاهش یافته و سرشاخه‌های طلایی آن به سبز تغییر رنگ می‌دهند.

خاک لاوسون

برای کاشت در زمین: خاک مناسب لاوسون خاک لومی شنی با رطوبت متوسط و زهکشی خوب است.

برای کاشت در گلدان: ترکیبی از خاک باغچه با کیفیت، خاک برگ و شن شسته به همراه کوکو پیت یا پیت ماس جهت خاک گلدانی.

خاک مناسب برای قلمه زدن: ماسه دانه ریز و خاک برگ و خاک جنگلی به نسبت مساوی.

تکثیر لاوسون

تکثیر لاوسون اغلب از طریق قلمه صورت می‌گیرد. آخر فروردین قلمه‌های ۲۰ سانتی متری را از ساقه‌های جوان جدا کنید. برگ‌های قسمتی را که قرار است در خاک قرار گیرد جدا کنید. اگر ساقه نیمه خشبی است کمی از پوست چوبی انتهاب شاخه را هم جدا کنید. شاخه‌های خشبی بسیار دیرتر ریشه می‌دهند و مراقبت بیشتری نیاز دارند. بهتر است این قسمت را به هورمون ریشه‌زایی هم آغشته کنید. حدود ۵ سانتی متر آن را داخل خاکی با ترکیب ماسه دانه ریز و خاک برگ و خاک جنگلی به نسبت مساوی در کیسه نشا یا گلدان کوچکی بکارید. خاک حاصل از ترکیب شن و پیت ماس به نسبت برابر هم مناسب است. خاک را قبل از کاشت آبیاری کنید و بگذارید آب آن برود و رطوبت بماند.

گلدان‌ها را در مکانی قرار دهید که نور مستقیم به آن نتابد و رطوبت خاک به سرعت از دست نرود تا زمانی که قلمه‌ها ریشه بدهند.

کاشت

قبل از انتقال لاوسون از گلدان و کاشت آن در باغچه خاک گلدان را آبیاری کنید و اجازه دهید آب آن برود ولی خاک کاملا مرطوب باشد. گودالی به عمق دو برابر گلدان حفر کنید و نیمی از آن را با کمپوست پر کنید. با ضربه زدن به گلدان گیاه را از آن خارج کنید و طوری داخل گودال قرار دهید که توپ ریشه کمی پایین تر از سطح زمین قرار گیرد. بقیه گودال را هم با مخلوط خاک باغچه و کمپوست پر کرده و با لگدکوب کردن خاک را محکم کنید. پس از کاشت آبیاری کنید تا خاک محکم تر شود. در طول سال اول کاشت باید به طور منظم آبیاری کنید زیرا ریشه‌ها ضعیف هستند و کمترین تنش ممکن است موجب خشک شدن گیاه شود.

عیب یابی و بیماری‌ها

در صورتی که رشد سرو لاوسون متوقف شده و برخی شاخه ها به حالت خشک یا نیمه خشک و به رنگ قهوه‌ای تبدیل شده‌اند موارد زیر را بررسی کنید:

  • اگر ساقه‌ها نرم و دارای استحکام کافی هستند ممکن است کاهش رشد و تغییر رنگ ناچیز ناشی از تغییر فصل باشد.
  • اما اگر واقعا برخی شاخه‌ها در حال خشک شدن هستند ممکن است گلدان کوچک باشد یا آبیاری کمتر از حد نیاز باشد.
  • در صورتی که هیچ کدام از این مشکلات را ندارد و در ظاهر گیاه هم اثری از آفت یا قارچ دیده نمی‌شود، باید ریشه گیاه را بررسی کنید. اگر ریشه‌ها پوسیده‌اند احتمال قارچی شدن بستر خاک به دلیل آبیاری و ترکیب اشتباه خاک وجود دارد. دقت کنید بین دو آبیاری خاک خشک شده باشد به طوری که به دست نچسبد. چند وقت یک بار روی خاک را سله شکنی کزده و شخم سطحی بزنید و اگر گیاه در گلدان است خاک گلدان را خراش دهید. سوراخ های زهکش ته گلدان را هم کنترل کنید. هر گونه ماندگاری بیش از حد آب در داخل خاک به دلیل رسی بودن بیش از حد خاک و زهکش ناکافی موجب بیماری‌های قارچی می‌شود.
  • برای دفع آلودگی قارچی خاک می‌توانید از قارچ‌کش‌هایی مثل بردوفیکس استفاده کنید. در کنار آن برای تقویت ریشه‌ها و تحریک ریشه‌زایی دو تا سه نوبت به فاصله یک ماه با کود هیومیک اسید خاک را تقویت کنید. کود دهی در زمستان از استراحت گیاه جلوگیری می‌کند و مناسب نیست.
  • اگر مشکل لاوسون شما هیچ یک از موارد بالا نبود ممکن است آفتی به خاک نفوذ کرده باشد یا کرم ساقه خوار به درخت آسیب زده باشد. برای رفع مشکل آفت از سم دیازینون و قارچ کش بنومیل سه نوبت با فاصله ۱۵ روز استفاده شود.
این مطلب دارای یک نظر است.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × دو =

Back To Top